Vilken fisk är din favorit?

Du som gillar att äta fisk, har du någon favorit du helst äter? Själv gillar jag lax i alla dess former. Jag gillar att ugnsbaka den, grava den, röka den, både varm och kall och laga till den på en mängd andra sätt. Så när jag går till fiskbilen, så är det främst lax jag handlar. Nu när det är sommar, så blir det en hel del grillad lax samt att jag har både en varmrök och en kallrök jag brukar använda. Lax är ju en så enkel fisk med att få bra tycker jag. Du ska få två favoritrecept av mig, en i ugn, en på grillen.

Ugnsbakad lax

En sak jag gärna gör till midsommar och liknande är ugnsbakad lax. Då köper jag helt enkelt en laxsida med skinnet kvar. Kontrollerar att det inte finns ben kvar. Sedan, ta fram aluminimfolie, häll olja i botten, lägg på fisken med skinnet neråt. Sen lite olja på fisken samt salt, peppar och citronpeppar. Vik ihop foliet till paket, sedan in i ugnen. Där an den gå runt 40 minuter på 225 grader eller så, beroende på hur stor fisken är. Till det gör jag en egen kall sås. Det med creme fraiche, majonäs, salt, peppar och en burk stenbitsrom.

Lax på grillen

Ingredienser

700g laxfilé, utan skinn och ben
1stlime
1stpersilja
1stdragon, färsk
1stbasilka, färsk
2mskolivolja
salt
peppar

Skär ett snitt i laxfilén och stoppa ner limeskivor och örter.

Ringla över olivolja, krydda med salt och peppar.

Grilla i klotgrill på indirekt värme 15-20 minuter. Indirekt värme innebär att du lägger laxbiten vid sidan om själva glöden.

28 Sep 2022

Man ska ha höga krav på sin tillvaro; leva sitt liv till max. Men att kunna finna glädje i det lilla; i sakerna man lätt tar för givna, det är först då man faktiskt kan bli lycklig. Sträva uppåt men ta dig tid att njuta av utsikten längs vägen.

Man är sin egen lyckas smed, som ordspråket påpekar så förträffligt.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: