Vad är rättsskydd?

Om du har en försäkring så kan det vara som så att du även har rättsskydd. Det är en del som ska ersätta kostnader för rättsliga ombud och rättegång om du hamnat i en rättslig tvist. Detta skydd i din försäkring täcker delar av vad det kostar att ha ett ombud eller delar av rättegångskostnaden. Dock är det inte i alla tvister och mål, vad som gäller dig ska vara definerat i din försäkrings villkor.

Vad omfattar rättsskydd?

Det brukar vara som så att rättsskydd ingår i hemförsäkringar, villaförsäkringar och fritidshusförsäkringar. Det finns även bil- och båtförsäkringar som det kan ingå i. Du kan läsa dig till i dina försäkringsvillkor vad som ingår och om det finns med rättsskydd i den försäkring som du har tecknat. Där ska det även stå hur skyddet tillämpas.

Vad ingår i rättsskydd?

Det finns många olika tillfällen då du kan ansöka om att få hjälp med rättsskydd. Det är dock olika beroende på försäkringsbolag vilka tvister du kan få hjälp med. Tvister som kan omfattas av det är bland annat dessa:

  • tvister om ersättning för miljöskador och inlösen (hus och hem)
  • om du misstänks/åtalas för vållande till kroppsskada/sjukdom (motorfordon)
  • om du misstänks/åtalas för vållande till annans död (motorfordon)

Vad är en tvist?

En tvist inträffar då två personer inte kan komma överens. Det är då en person motsätter sig ett krav som den andra ställer. Det kan handla om att någon har en skuld till dig men vägrar betala. Det kan även vara en familjetvist, om vem som har rätt till vad, eller om vårdnadstvist om barnen. Du som är intresserad av juridik och vill läsa artiklar om vårdnad mm samt mer om rättsskydd, kan göra det på nätet. 

Krav för att få rättsskydd

Rättsskydd beviljas endast vid tvister som kan prövas i tingsrätt, hovrätt och Högsta Domstolen. Är det så att du vill nyttja rättsskyddet i din försäkring så måste du eller ditt ombud först skicka in en skriftlig ansökan till försäkringsbolaget du har. Sedan kan de ta ställning till om du kan beviljas rättsskydd eller inte.

14 Aug 2020

Man ska ha höga krav på sin tillvaro; leva sitt liv till max. Men att kunna finna glädje i det lilla; i sakerna man lätt tar för givna, det är först då man faktiskt kan bli lycklig. Sträva uppåt men ta dig tid att njuta av utsikten längs vägen.

Man är sin egen lyckas smed, som ordspråket påpekar så förträffligt.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: