Ta hand om ett dödsbo

När an anhörig går bort så finns släkten kvar, med sorgen, men även hantering av ägodelarna och dödsboet. Ibland kan det bli bråk mellan syskon eller andra släktingar, över hur allt ska hanteras eller delas upp. Dock finns det metoder att använda sig av för att processen ska gå lättare. En del väljer att anlita en hel dödsbotömning, medan andra bara anlitar dödsbostädning. Dock är det bra att ni går igenom vad det är ni vill spara, så att ni inte missar det ifall ni låter en firma tömma allt. En sak att tänka på bara är att en dödsbostädning fungerar inte på samma sätt som en flyttstädning när det kommer till RUT-avdraget.

Saker att tänka på när du tar hand om ett dödsbo

Det finns en del saker att tänka på när ett dödsbo ska tas om hand, inte bara städningen av den. Se till att göra en lista med det viktigaste sakerna att göra. Det finns bra checklistor att få via begravningsbyrån. Bland saker som är viktiga att göra är att eftersända post, säga upp prenumerationer, sätta timers på lampor i hemmet, sänka värmen och ta hand om soporna.

Se till att få en bra överblick över dödsboet och alla dessa föremål. Det är inte fel att anlita en  familjejurist, om ni är flera dödsbodelägare, för att få hjälp med en boutredningen och dödsboets bouppteckningen.

När det kommer till möbler och föremål i dödsboet, se till att utgå från de fem högarnas princip, alltså, spara, kanske behålla, sälja, ge bort och slänga. 

17 May 2020

Man ska ha höga krav på sin tillvaro; leva sitt liv till max. Men att kunna finna glädje i det lilla; i sakerna man lätt tar för givna, det är först då man faktiskt kan bli lycklig. Sträva uppåt men ta dig tid att njuta av utsikten längs vägen.

Man är sin egen lyckas smed, som ordspråket påpekar så förträffligt.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: