Kan man ta bort ärr?

Ärr, om man ska förklara det enkelt så är det en rest av ett sår. Ärrvävnad är skapad av samma kollagen som den vävnad den har ersatt men i en något annorlunda komposition. Det gör att det ofta ser och känns annorlunda ut. 

Under livet kan man få en mängd olika sorters ärr. En del är charmiga, andra påminner en om negativa saker. Ärr är dock bättre än att ha ett öppet sår. 

Det finns 5 olika ärr:

Hypertrofiska ärr
Upphöjda, röda och tjocka ärr som ofta kan vara kliande eller smärtsamma. De uppträder vanligen inom 4 till 8 veckor efter sårinfektion eller sårförslutning.

Keloid ärr
Dessa är också upphöjda ärr men med skillnaden med hypertrofiska ärr, är att de kan växa sig större utanför det skadade området. 

Atrofiska ärr
Detta är ett nedsänkt ärr, till exempel en skåra i huden, som får ett ganska grovt utseende.

Bristningar
Bristningar är också en form av ärrbildning som orsakas av att huden töjs ut alldeles för snabbt som vid graviditet eller snabb viktökning.

Navelärr
Det vi alla har och vad vi kallar navel. Ja det är sant, naveln är faktiskt ett slags ärr.

Behandling av ärr

Du kanske vill ta bort ärr? Det finns olika behandlingar av ärr. Det beror lite på vad det är för ärr och vart det sitter. Det finns ärrkorrigering med krämer det finns operationer, det finns hemmabehandlingar, behandling på klinik och så vidare. Det går även att ta bort ärr med microneedling, fillers, kemisk peeling och laser. 

30 Dec 2019

Man ska ha höga krav på sin tillvaro; leva sitt liv till max. Men att kunna finna glädje i det lilla; i sakerna man lätt tar för givna, det är först då man faktiskt kan bli lycklig. Sträva uppåt men ta dig tid att njuta av utsikten längs vägen.

Man är sin egen lyckas smed, som ordspråket påpekar så förträffligt.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: