Den goda löjrommen

Löjrom, det är mer eller mindre det ätbara guldet. Den löjrom som kommer från Sverige, den är känd för sin  enastående kombination av konsistens, färg och smak. Du kan köpa löjrom från Löjromsbutiken, din löjromsbutik på nätet. Inte sällan är löjrom något som man bjuder på då det ska vara lite finare, lite lyxigare. 

Vad är löjrom?

Löjrom kommer från siklöjan, som är en fisk som blir ca 15 cm lång. Dess latinska namn är Coregonus albula, och den tillhör släktet laxfiskar. Denna art brukar uppnå en ålder av 8 år och de lever i stim. Oftast så håller de till i näringsfattiga sjöar. Siklöjan är mycket talrik i de allra nordligaste delarna av Östersjön som ett exempel.

Mot slutet av året, då är det dags för parning. Då kan en enda hona innehålla upp till 3000 ägg. Och det är just dessa ägg som utgör grunden i vad vi i dagligt tal kallar för löjrom.

Kalixrom, en skyddad ursprungsbeteckning

Siklöjan är Norrbottens landskapsfisk och det om något talar sitt tydliga språk om dess kulturella betydelse i regionen. I norra Sverige har fiskens delikata rom  fått en skyddad ursprungsbeteckning. Kalix Löjrom är sedan 2010 någonting som man endast får kalla löjrom som är fiskad i Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå.

Njut av olika sorters löjrom

På löjromsbutiken hittar du bland annat Kalix löjrom men även andra sorters rom. Köp hem och njut och lyxa till det lite i vardagen!

 

 

5 Jul 2022

Man ska ha höga krav på sin tillvaro; leva sitt liv till max. Men att kunna finna glädje i det lilla; i sakerna man lätt tar för givna, det är först då man faktiskt kan bli lycklig. Sträva uppåt men ta dig tid att njuta av utsikten längs vägen.

Man är sin egen lyckas smed, som ordspråket påpekar så förträffligt.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: